Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Nu duger damerna

30.08.2009 15:20 | Skriven av Tommy Pohjola i fotboll

EM i tjejer på fotbollsplan | Yle Road Show

Vacker tanke, Yle. Den där att damerna sköter damernas fotbolls-EM.

Och bra i praktiken också. Det jag sett och hört i halvleksrutan och efter slutvisslingen är på inget sätt sämre än vad Yle lyckas ta fram när herrarna idrottar. I själva verket är det bättre. Jag har jag svårt att föreställa mig en kvinnlig sportjournalist i direktsändning ställa Usain Bolt frågan ”vem är Usain Bolt?”, vilket hände under friidrotts-VM i Berlin. Eller dårförklara fotistittarna genom att tala om för dem att det vanligtvis är det laget som vinner som gör flest mål.

Fotbollen gör ingen skillnad på män och kvinnor. Yle gör. Jag tror att oavsett hur bra ex-fotbollsproffset Christina Forssell & co sköter Helsingfors-EM kommer kvinnorna aldrig att referera och analysera ett slutspel för herrar. Så fort det vankas något ”viktigt” och ”stort” blir det kortslutning i Böle. Tjänsteår, möjligen ett argt förflutet i fotbollens korpdivisioner samt ett snitt på 200 OOPM (onödiga ord per minut) går förbi talang och bondförnuft.

Eller så ser det i alla fall ut.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

3 svar

  • Chriso says:

    Gärna skulle jag se fler kvinnliga kolumnister också på HBL:s sportsidor. Andrea Borenius är nämligen bäst.

  • Christoffer Herberts says:

    Njaa, Tommy, riktigt så illa har det ju inte varit, åtminstone inte på Svenska Yle.
    Jag minns att jag själv refererade herrarnas VM-kval med nu aktuella Jessica Thorn som expertkommentator under typ 2005.
    Och på den gamla goda tiden när det ännu gjordes radiosport på svenska var dåvarande landslagsspelaren Merita Bruun bisittare i Radio x3m precis hela herr-VM i ishockey, redan 2003.
    Och så vidare. Men visst, ännu fler borde det vara.
    Vad säger de förresten i Tammerfors, Åbo och Lahtis om att du kallar EM för ”Helsingfors-EM”? Några mordhot kanske;)

  • Chriso says:

    Under friidrotts-VM i Helsingfors fungerade Ragne Kytölä, Petra Stenman och Paulina Sigg som expertkommentatorer i X3M-sporten. Johanna Vartianen har i många år varit YLE-sportens bisittare i simning. Nina Johansson är expertkommentator i golf. Och så vidare.