Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Finska stjärnor

28.08.2009 00:23 | Skriven av Marcus Lindqvist i Okategoriserad

Jag brukar vara road över att finska medier blåser upp helsidesgrejor över att kanadensiska The Hockey News (som alltid hänvisas till som ”den ansedda hockeytidningen” hostar nåt om nån finländare. Men ok, mer sakkunniga tidningsmakare för man leta efter – sorry Petteri Sihvonen.

Så därför är det väl en bister bild som det ger av finsk hockey när THN rangordnar NHL:s femtio bästa spelare i sin årsbok. För några år sedan var Miikka Kiprusoff till och med bäst i NHL och killar som Koivu, Selänne och Timonen figurerade i topp femtio. Nu ryms bara Niklas Bäckström (29:e) och Kiprusoff (36:a) med på listan. Vesa Toskala har fallit från listan efter ett bottenår i Toronto.

Före finnarna hittar vi förstås Ovie, Zäta, Lidas och gänget. Men också namn som Henrik Sedin och Henrik Lundqvist, som anses vara en bättre målis än finnarna. Så går vi en landskamp så har  Sverige bättre material i anfall, försvar och mål. Innan du säger slitvargar för tredje kedjan säger jag Johan Franzén  på 49e plats.

Och vad lyfte kvällsblaskkollegorna fram: att THN i en artikel om nobrainern att vinna årets rookie-pris John Tavares utmanas av sju nykomlingar som det också kan vara värt att hålla ögat på. Sjua på den listan, Leino – ”den bästa spelaren” hans coach  Mike Babcock tvingats rata. Ja och Tuukka Rask finns på listan över nya målvaktslöften att hålla koll på.

Av de fem som THN bedömer vara Finlands nyckelpersoner i OS-Vancouver är det bara Kiprusoff som är med på listan över 50 bästa, då Teemu, Olli Jokinen, Mikko Koivu, Kimmo Timonen lämnades utanför. Behöver väl knappast nämna att Sverige som snuvade Finland på ett sagolikt guld i Turin har alla sina fem nyckelspelare inom 50 bästa –  Zäta och Lidas är nionde och tionde.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.