Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Ensidig NHL-finalserie

03.06.2011 20:00 | Skriven av Marcus Lindqvist i ishockey

Håller inte med Don Cherry om att det var den sämsta NHL-finalen någonsin hittills (Colorado-Florida 1996 överträffar det mesta) men årets uppgörelse mellan Boston och Vancouver ser ut att bli lite ensidig. Att förlora första matchen med 19 sekunder kvar att spela av ordinarie speltid kunde vara mentalt knäckande, om inte för det faktum att Canucks höll i matchen merparten av de 59.41 minuterna fram till dess.

Det var bara Tim Thomas som höll Bruins med i matchen så länge och som kan göra matchserien någorlunda tät. Bruins spel i numerärt överläge är uselt och det fungerar bara inte med Zdeno Chara parkerad framför målet. Iden med en storväxt back som skymmer målvakten är inte ny och inte alls dum, problemet är bara att Chara inte klarar jobbet. En lirare som står i målgården ska styra in puckar, inte väja för dem.

Det tycks bli stört omöjligt för Boston att lirka in puckar bakom Roberto Luongo. Ett förslag – börja kasta pucken mot mål från dödvinkel. Det fungerade flera gånger för Nashville.

Vancouver anfaller däremot med bred arsenal. Sedinarna kom i gång i serien mot San Jose och Ryan Kesler tycks inte låta bekomma sig av sin omtalade ljumsskada.

Canucks kan mycket väl svepa finalserien, om inte Boston lyckas vinna en match på hemmaplan. Det kommer igen att aktualisera diskussionen om hur mycket starkare västra konferensen är just nu jämfört med östra.

Det igen kommer att göra frågan om divisionsindelningen efter att Atlanta Thrashers flyttat till Winnipeg högintressant. Nästa säsong spelar Winnipeg fortfarande i sydöstra divisionen. Men rimligtvis kommer Winnipeg att förflyttas till västra konferensen, eftersom närmaste divisionsrivalen Washington ligger 2000 km bort och staden ligger i den centrala tidszonen en timme efter  sina konferensrivaler.

Detroit har i åratal velat flytta till den östra konferensen, eftersom staden ligger i den östra tidszonen och laget spelar största delen av sina matcher mot klubbar i den västra tidszonen. Det innebär att bortamatcherna till tv-tittarnas förtret sänds sent på kvällen i Detroit. Inte de långa flygresorna att förglömma.

En annan kandidat är Columbus Blue Jackets, som under de senaste åren vunnit mer än förlorat matcher mot lag i den östra konferensen. Columbus som bara en gång nått slutspel skulle dra stor nytta av att spela i den lättare östra konferensen.

Nashville är i samma situation som Columbus. Staden ligger i den centrala tidszonen, men geografiskt bara cirka 850 km från exempelvis Raleigh där Carolina Hurricanes spelar sina hemmamatcher.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

Ett svar