Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

2-2 i stället för 4-0

03.04.2010 23:06 | Skriven av Filip Saxén i ishockey

Det är egentligen helt ofattbart att det står 2-2 i matcher mellan HIFK och HPK. HIFK har varit det klart bättre laget i matchserien och haft full kontroll över varje match och inte förlorat en gång under ordinarie speltid.

Det stora problemet för IFK är för tillfället att lagets spel passiveras totalt då man har en klar ledning. Laget har varit i ledning med 3-1 i tre matcher och 3-0 i en. Två gånger har man valt att skänka bort segern genom att backa hemåt och göra horribla missar på planen.

Nu säger någon kanske att HPK varit så bra att laget tvingat IFK till passivitet i sitt spel. Det stämmer inte. HPK har varit sämre än IFK på alla delområden i den här kvartsfinalserien och det är tack vare eller på grund av IFK:s oförmåga att sätta punkt för matcherna som HPK fortfarande är med i matchserien.

IFK:s problem är att laget – i stället för att fortsätta mala på framåt med sitt bättre och bredare spelarmaterial och starkare lagspel – väljer att börja backa hemåt och försöka säkra i ett allt för tidigt skede. Det passar inte IFK:s spelarmaterial som lever på att få spela i ett högt tempo och aktiv forechecking. Samma ingredienser som skördade framgångar i grundserien. Tacklingar, snabba spelvändningar, korta snabba passningar genom mittzonen och snygga kombinationer i anfallszonen. Det är IFK. Inte att försöka täppa till mittzonen och försvara det egna målet.

Inte så underligt att lagets spel inte fungerar då man mitt i en het match ska ställa om och börja spela på ett helt annat sätt. Kanske dags för Kari Jalonen att inse att lagets måste utnyttja sina styrkor innan det är för sent.

På måndag måste det bli seger och laget vill spela om medaljer i vår. Och fortfarande är IFK klara favoriter till avancemang från det här matchparet. Jag har svårt att tro att HPK skulle slå IFK i Ishallen på måndag och ännu svårare att tro att laget skulle ta två segrar i följd efter en förlust i den femte matchen.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

2 svar

  • Marcus Lindqvist says:

    det är ju i första hand coachens ansvar, men en del måste ligga i den kollektiva lagandan.det här är något som ifk länge dragits med, att oförklarligt mellan perioderna helt tappa konceptet i en klar ledning.hände i grundserien flera gånger, men trodde liksom att de i slutspelet kan vänta sextio minuter innan de börjar planera nästa match.

  • Anders Nordenswan says:

    … eller 2-4. Jösses sådant skräp av IFK. Filip Saxén träffade bullseye när han skrev redan för ungefär en vecka sedan att Jalonen schabblar bort IFK:s möjligeheter genom att inte låta laget spela det spelet som de kan, då de leder en slutspelsmatch. Jävla fegspel – IFK var ju helt överlägset då man var ute efter att göra mål och inte försvara det egna. Sista matchen såg jag inte, men tydligen var IFK helt ”kakkarädda” från nedsläpp och vågade inte spela. Hatten av för HPK och Rautakorpi – 10-0 taktiskt, typ. Jalonen bör ha gjort sitt innanför Ring III:n. Personligen skulle jag vilja se Harri Rindell ta över, men så blir det ju inte.