Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

En världsstjärna på kommande

30.01.2010 00:42 | Skriven av Christoffer Herberts i Alpint

Den 28 september flögs Marcus Sandell i ilfart med helikopter till ett sjukhus i Innsbruck. Han fick sin vänstra njure akut bortopererad och hade också skador i mjälten och i ryggen. Det tog nästan två veckor innan han fick flyga hem till Finland, och väl hemma var det länge vila som gällde. Först efter nyår kunde han börja träna på allvar.

Att Sandell bara fyra månader efter den olyckan håller så hög fart att han kan mäta sig med världstäten och därför får en välförtjänt OS-plats är omåttligt imponerande.
Att alpina åkare råkar ut för olyckor är inte ovanligt, men ofta är vägen tillbaka svår, en kamp med självförtroendet, fylld av traumor. Sandell verkar däremot inte ha några skrupler alls. Första gången i en världscuppist efter olyckan och det var bara gasen i botten och full fart framåt. Tiden han gjorde lär ha varit bland de 15 bästa, en återkomst som heter duga.

Om vi optimistiskt förenklar lite hade Sandell i dag bra kunnat vara bland de 20 bästa i Kranjska Gora. Och det är när vi tittar på de övriga i topp-20 som det blir riktigt intressant. Bland de 20 snabbaste finns en enda åkare som är yngre än den 22-årige Marcus Sandell, österrikaren Marcel Hirscher. Resten är äldre. I topp-20 finns till exempel åtta åkare som är födda på 70-talet och alltså redan firat sina 30-årsdagar.

Det här är inget oväntat. Storslalom är en tekniskt krävande gren som det ofta tar en hel karriär att bemästra, toppnamnen i den här disciplinen är sällan några ungtuppar. Att så skrupelfritt kunna komma tillbaka efter en allvarlig krasch visar att Marcus Sandell behärskar den ädla storslalomkonsten redan som 22-åring. Att han redan rest sig från smällen visar också att huvudet är i skick och självförtroendet orubbligt, ofta en helt avgörande faktor i de alpina hundradelsstriderna.

Det finns med andra ord inga gränser för hur bra det här kan bli.
Vancouver kommer kanske någon månad för snabbt, men det kommer fler tävlingar, fler säsonger och fler mästerskap. Just i dag har jag blivit slutgiltigt övertygad om att Marcus Sandell en dag kommer att köra in sig i den absoluta världseliten i storslalom.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.