Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

En titt i kristallkulan

16.07.2009 00:17 | Skriven av Marcus Lindqvist i Okategoriserad

I bästa Petteri Sihvonen-anda borde jag utlysa mig till världens främsta cykelexpert. Ni vet, Sihvonen är kollegan på Urheilulehti som ödmjukt pratar om sig själv i tredje person som världens främsta hockeyanalytiker.

Men vad kan jag – jag förutsåg Cancellaras seger i Tour de Frances prolog, jag var bombsäker på att Astana skulle dominera lagtempot förra tisdagen, och jag kunde ha satsat en lunchsedel på att Contador skulle attackera på den första bergsetappen med mål i Andorra i fredags. Vaddå, vem som helst som vet något om cykling hade kunnat säga samma sak?

Ok, men DET hade väl ingen annan förutsett, att Mark Cavendish skulle ta spurtsegern i både tisdagens och onsdagens flacka etapper? Right. Medger. Det gick att räkna manuskriptet för bägge etapperna redan genom att studera banprofilen – en utbrytargrupp kniper några etappmål längs med vägen innan huvudklungan beslutar att köra ikapp dem strax före målgång och Cavendish spurtar i mål framför näsan på Thor Hushovd och Tyler Farrar.

Cavendish är just nu oslagbar i en 100-200 meter lång spurt, åtminstone när hans stallkamrater i Columbia-HTC för fram honom till målrakan innan han bränner iväg för fulla cylindrar som sista steget i en raket. Är det någon som minns Mario Cipollini och Saeco-tåget? Men till skillnad från divan Cipollini som alltid klev av när loppet närmade sig de tuffa bergsetapperna tänker Cavendish gå i mål i Paris, trots att han säkrat poängsegern långt innan  – hatten av för det.

Torsdagens flacka etapp skiljer sig knappast särskilt mycket från tisdagens och onsdagens, enbart en övergångsetapp för rivalerna om totalsegern. Däremot ser fredagens etapp med mål i Colmar ut att bli intressant, en 200 km etapp med bland annat två första kategorins berg. Tätnamnen avvaktar troligen och bryr sig inte om en utbrytargrupp, så det är bäddat för en överraskningsseger. Läge att slå till för Jussi Veikkanen, som har gott självförtroende efter de första dagarnas framgångar? Nja. Lite för tuffa berg för finländaren. Däremot kan lördagens etapp till Besancon erbjuda ett tillfälle att bryta loss om Veikkanen bara hittar rätt kumpaner.

Efter lördagen börjar Touren på allvar med en avstickar till de schweiziska Alperna. Andy Schleck, Christian Vande Velde, Cadel Evans och de andra wanna be-utmanarna måste attackera Astanaduon Contador och Armstrong. Det blir intressant att se hur Astana svarar. Jag kan mycket väl föreställa mig att Lance tänker ta en etappseger i Alperna – närmast till hands ligger söndagens etapp till Verbier i Schweiz. Armstrong var sur efter Contadors soloåk i Andorra, men nu lovar Contador att i gengäld inte kontraattackera ifall Armstrong besluter sig för att attackera. Men på något sätt tror jag inte Contador kommer att känna sig så trygg med sin två sekunders ledning över Armstrong att han skänker stallkompisen etappsegern.

Stallchefen, Armstrongs långvariga vän och mentor Johan Bruyneel är i en besvärlig sits – det spekuleras redan om att Lance är hans favorit trots att Contador officiellt är stallets kapten.

Så hurdant Sihvonen-tips ska jag ge om slutstriden? Contador. Han var snabbare än Armstrong i prologen och jag bedömer att han är vassare i bergen. Dessutom var också Leipheimer och Klöden snabbare än Armstrong i det inledande tempoloppet, vars tekniska och svåra bana visserligen var som gjord för Contador. Om inte Armstrong förstås lyckas bräda hela bunten i den fjärde sista etappen, som är ett individuellt tempo.  Då kan han få fritt fram att attackera på legendariska Mont Ventoux, den sista etappen före paradmarschen till Paris. Det är troligare att Contador passerar Tom Simpsons minnesmärke i den gula ledartröjan.

Och Cavendish klår Farrar i slutspurten på Champs Elysee. Hushovd har i det skedet avbrutit. Men kom ihåg att i bästa Sihvonen-anda har jag en fet arsenal av förklaringar varför det inte gick som jag analyserade. Och vinner Armstrong tempoloppet kan det mycket väl bero på att han läst mitt inlägg och insett det geniala i en sådan taktik. Jäpp, och Cavendish fullbordar sitt hattrick i morgon. Borde nog sända min CV till Astana ifall de blir missnöjda med Bruyneel. Jisses.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

2 svar

  • Aku says:

    Hushovd ser ju ut att bli en mycket arg konkurent till gröna tröjan genom att slita sig med huvudklungan uppför tuffare etapper ist för att slöa som cavendish, på detta sätt har han kunnat håva in poäng som han annars tappar på de rena spurt etapperna.

  • Marcus Lindqvist says:

    Precis, jag diggar Hushovds djärva försök och håller i hemlighet tummarna för norrmannen! Nu ser det ju relativt bra ut för Hushovd såvida han klarar de kvarvarande bergsetapperna med äran i behåll – helt bra håller han ställningarna med tanke på att han inte är någon bergsget precis.