Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Mera trist

23.07.2009 00:16 | Skriven av Marcus Lindqvist i Okategoriserad

Dagens positiva nyhet är att Jens Voigt verkar återhämta sig efter sin otäcka krasch. Jösses, men betänk att för inte mindre än sju år sedan hade han inte ens haft hjälm. Olyckan var inte helt olik den där Lance Armstrongs dåvarande stallkamrat i Motorola Fabio Casartelli förolyckades på Tourens 15:e etapp 1995. Utan hjälm vill man inte tänka på vad som hänt.

Men det var först efter att Andrei Kivilev dött i en avkörning i etapploppet Paris-Nice 2003 som internationella cykelunionen införde hjälmtvång. Ja, i vissa fall suger det, för det är lättare att känna igen cyklisterna och följa deras kroppsspråk när de inte har hjälm. Jag tycker det kunde vara som det var 2003 – att hjälmen måste vara på under hela loppet med undantag för den sista sluttningen upp mot målet på bergstoppen. Och allra senast nu skulle arrangörerna kunna förstå att slopa etappmålen som ligger nedanför den sista bergstoppen, så cyklisterna måste tokåka ned för berget mot mål.

Dagens trista nyhet är att tvåan i Giro d ´ Italia Danilo Di Luca åkt dit för Cera, en ny form av erytropoietin som stimulerar bildandet av röda blodkroppar. Att dom aldrig lär sig. Visst, jag tyckte han var i suspekt bra form då men man vill ju alltid tro det bästa.

Onsdagens ljuspunkt var förstås Thor Hushovd – alldeles briljant när norrmannen stoltserade för tv-kamerorna med sin gröna tröja som symboliserar att han leder poängtävlingen. Under sin taktiskt kloka och djärva soloåkning knyckte han värdefulla poäng i mellanetapperna som förmodligen säkrade att den gröna tröjan är hans. Och såg ni när han viftade bort sin näraögatincident, när han i bästa speedway-stil sladdade ut på gräset utan att falla?

Årets Tour saknar inte dramatik – Astanas stallchef Johan Bruyneel håller på att tappa nerverna på Tourledaren Alberto Contadors otåliga attacker. Nu kan han ha saboterat Astanas chanser på trippelseger i sammandraget genom att rycka och fälla Andreas Klöden från tätkvartetten.

Och sen har vi ju Contadors rivalitet med Armstrong, som visat sig vara nog så vass uppehållet och sina år till trots. Och han lovar komma tillbaka nästa år. Min gissning? Armstrong bildar team med sin gamla polare Bruyneel nästa år – UTAN Contador. Lance har ju på torsdag lovat presentera en ny amerikansk sponsor för Astana, som drabbats av finansiella svårigheter. Så Astana är Lance´s team – hit the road Alberto.

Det tokigaste ryktet på sistone? Att formel ett-stjärnan Fernando Alonso kirrar ett cykelstall med Contador som stallkapten och spanska bankjätten Santander som huvudsponsor. Detta enligt Marca. Den som lever får väl se.

Jag för min del väntar på att Magnus Bäckstedt spolar kaffebusinessen (http://magnusmaximuscoffee.synthasite.com/) och grundar ett skandinaviskt/finskt proffsstall. Utan danskar. Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen, Jussi Veikkanen, Kjell Carlström, Jukka Vastaranta, Gustav Larsson, Thomas Lövkvist…

För övrigt vill jag inflika att Eurosports far och son Selin är mina absoluta favoritreferenter. Om du börjar tröttna på Anders Adamsson och Roberto Vacchi så pröva Selinarna, men varning-det tar en tid att komma in i deras inside skämt.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.