Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Red Wings övertygar mest

28.04.2011 23:01 | Skriven av Marcus Lindqvist i ishockey | Okategoriserad

Sedinarna viker ihop sig när det gäller, Flyers har som vanligt målvaktsproblem, Red Wings flyger och Capitals ser ut att kunna hålla lite längre än vanligt i år. Det är de första intrycken av en alldeles fenomenal första omgång i NHL-slutspelet. På basis av vad jag sett hittills är jag inte förvånad om det är Washington och Detroit som möts i finalen.

Chicagokaptenen Jonathan Toews utjämning i numerärt underläge i game seven mot Vancouver. Jisses. Kan bara föreställa sig vad Roberto Luongo & Co tänkte då. Luongo som fått bära hundhuvudet för Vancouvers två raka playoffförluster mot Chicago. Men Luongo lyckades hämta sig efter att ha blivit slaktad och bänkad i de tre föregående matcherna. Och Vancouver lyckades driva ut sina onda playoffspöken.

Stöddiga Montrealbacken PK Subbans stenhårda slagskott som utjämnade spelet till 3-3 med 2 min kvar av game seven mot Boston. Jisses. Kan bara föreställa sig vad Tim Thomas & Co tänkte då. Thomas som förlorat sina bägge föregående game seven, inklusive 5-0 mot just Canadiens 2009. Men Bruins kom igen efter två raka förluster. Och lyckades driva ut sina onda playoffspöken.

Teemu Selänne. Otroligt. Han bara överraskar och överraskar. Inte bara mål, utan slit, backchecking och tacklingar. Vilken synd att hans kämpasatser var i onödan då Ducks föll ut.

Så här går det i andra omgången av slutspelet.

Vancouver-Nashville

Det är ofattbart hur lätt Dave Bollands kedja neutraliserade bröderna Sedin, som höll lekstuga i slutspelet. Dave Bolland: +6 i de fyra matcher han var med, Sedinarna samtidigt -9 sammanlagt. Ja, de gjorde nio poäng i de matcherna, men de förväntas göra betydligt mer om Canucks ska gå hela vägen. Luongo övertygade inte alls och Cory Scheider sjabbade ofattbart med pucken innan han blev skadad i den match han startade. I sjunde matchen var Luongo säker, men han är upp och ner. Ryan Kesler, Alexander Burrows med flera räddade Vancouver. Nashville saknar stjärnglans och vinner genom att försvara och anfalla som ett lag med Vezinakandidaten Pekka Rinne som sista utpost. Tyvärr räcker det inte. Särskilt som jag misstänker att Predatorslirarna är hyfsat nöjda över att ha kirrat klubbens första playoffavancemang någonsin. Däremot kommer Canucks att hamna i trubbel mot Red Wings i konferensfinalen. Senast ett lag som tvingats till sjunde matchen i första omgången vunnit Stanley Cup var 1992, Pittsburgh Penguins.

Tips: Canucks i femte matchen. Bröderna Sedin kommer att drömma mardrömmar om Shea Weber och Ryan Suter innan serien är förbi.

Flyers-Bruins

Jisses vilken fysisk och tuff serie det här blir. Bruins var förvånansvärt mjäkiga mot Canadiens och särskilt Zdeno Chara var inte alls så dominerande som han måste vara. Dessutom har Bruins ett allvarligt problem med sitt dysfunktionella power play: inte ett enda mål i numerärt överläge (däremot släppte Bruins ett i spel 5-4). Flyers saknade en frisk Chris Pronger och hade som vanligt målvaktstrubbel. Undrar vem som ska få förtroendet i första matchen. Men låt inte Flyers startsvårigheter lura er, Buffalo var ett svinaktigt bra lag och Ryan Miller en ännu bättre målvakt.

Tips: Flyers i sjunde. Ville Leino gör minst två mål. Fler Flyersspelare än puckar kommer att ångvälta genom Tim Thomas in i Bruinsmålburen.

Detroit-San Jose

Det var öppna dörrarnas dag när Sharks mötte Kings och Antti Niemi övertygade inte alls. Konstigt hur Todd McLellan envisas med att starta Niemi fast Niittymäki spelat bättre alltid då han fått chansen. Kanske för att han vet att Niemi har en underlig förmåga att alltid följa upp en katastrofmatch med en fantommatch. Detroit marscherade samtidigt rakt över Phoenix. Utan Henrik Zetterberg, som borde vara redo för spel i andra omgången.

Tips: Red Wings i sjätte. Såväl Jimmy Howard i Detroits mål som Antti Niemi i San Joses mål släpper en bunt billiga mål. Det här kan bli underhållande.

Capitals-Lightning

Bruce Boudreau tycks ha fått fason på Washingtons superstjärnor och när Ovetjkin också tycks ha hittat målkornet som var lite försvunnet i grundserien kan Capitals gå hur långt som helst. I grundserien såg det tidvis ut som att Boudreaus nya försvarshockey tagit det offensiva stinget ur det som varit ett av NHL:s roligaste lag att se. Lightning har gjort mål som ett kollektiv, inte minst av spelare som Sean Bergenheim. Igen, det räcker inte mot Washington. Capitals får en lätt väg till konferensfinalen och därmed kanske också till finalen.

Tips: Capitals i femte. Nya Capssvensken Marcus Johansson får Capsfansen att glömma Calle Johansson. En stund åtminstone.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

10 svar

 • Anders says:

  För andra året i rad visar sig Antti Niemi vara en vinnande målvakt då det gäller som mest. Men fortfarande tycks han inte vara speciellt uppskattad over here.

 • Antto says:

  Tycker igen att denna text inte har någon grund!!! Ni ser helt för blint och negativt på sk ”era” mindre lag. Skriv nu ett ordentligt blogg inlägg och gå djupare in varför du tycker något!

 • Marcus Lindqvist says:

  Ledsen, jag vet inte helt vad du menar och vad jag borde gå in djupare på. I mitt nya blogginlägg försöker jag inte förklara bort mig, men går in på varför den andra omgången ser ut att sluta helt annorlunda än jag och de flesta andra utanför Tampa Bays omklädningsrum väntat sig. Jag försöker inte betrakta något lag negativt, men faktum är att Lightning och Predators är definitiva underdogs, medan Capitals och Canucks var absoluta favoriter.
  Försöker inte heller betrakta någon spelare särskilt negativt. Faktum är att Antti Niemi inte var något vidare i serien mot LA Kings.

 • Anders says:

  Jag har inget att invända mot din blogg i övrigt, men jag saknar det, att man hos oss skulle respektera Antti Niemi: han blir igen bättre hela tiden, ju mera står på spel. Sådana spelare har vi inte många av. Nemo har snart vunnit 6 raka matchserier i slutspelet.

 • Marcus Lindqvist says:

  Antti Niemi var helt hyfsad i de tre första matcherna mot Red Wings. Skulle vara smått sensationellt att för andra året i rad i en ny klubb backstoppa sitt lag till final. Sharks har i övrigt potential nog.

 • Anders says:

  Han är nog betydligt mera än hyfsad. Annars skulle han inte spela i ett av världens kanske 5 bästa klubblag som given etta. Red Wings superskickliga stjärnor pepprar honom med +30 skott per match och ändå liggger det 3-1 till sharks. Lite perspektiv.

 • Marcus Lindqvist says:

  Den nya trenden i NHL efter att Blackhawks vann och Flyers gick till final 2010 är att spara in utrymme under lönetaket genom att välja en mindre namnstark målvakt och i stället satsa på utespelarna. Detroit med Jimmy Howard, San Jose med Antti Niemi/Antero Niittymäki, Chicago med Corey Crawford, m.f.l. har som filosofi att ett tillräckligt målvaktsspel som inte kostar dem matcher, utan att nödvändigtvis heller vinna dem matcher, räcker hur långt som helst i dagens NHL. Därför kan Niemi spela i ett av topplagen i NHL, fast han inte håller Tim Thomas eller Pekka RInnes standard. Med hyfsad menar jag inte hyfsad Mestisnivå, utan hyfsad nivå för att spela som första målvakt i ett vinnande lag i NHL. Det var inte hans fel att Sharks förlorade game 5, utan tvärtom gjorde han några kvalificerade räddningar. Skottstatistiken säger inte allt, det har mycket att göra med annat såsom kvaliteten på skotten, varifrån de kommer, hur mycket försvaret tillåter målvakten att bli skymd, hur mycket laget spelar i numerärt underläge, hur försvaret klarar av att få undan rebounds. Niemi är en bra målvakt som tenderar att vara bäst när det gäller, men det kommer inte att i första hand vara hans förtjänst om Sharks går till final. Jag ber också om perspektiv: Pekka Rinne har tagit som bäst 47 skott i serien mot Vancouver, varav många helt säkra målchanser, i en serie där Canucks tidvis totalt dominerat händelserna på plan. Då kan man tala om att målvakten stjäl matcher för sitt lag.

 • Anders says:

  Tack för föreläsningen i finansiering och analysering av målvakter. Pekka Rinne och Tim Thomas är fantastiska målvakter. De har också det lika att båda har vunnit FM-guld – något Antti Niemi bara kan drömma om.

 • Marcus Lindqvist says:

  Förlåt mig,inte min mening att föreläsa. Antti Niemi var fenomenal i game six, medges, men det kommer tyvärr inte att räcka ifall Sharks utespelare inte skärper sig inför game seven.

 • Anders says:

  Jag tror också att Red Wings bästa spelare har mera vinnarinstinkt än Sharks ´motsvarande. I tiderna spelade man på Joe Louis Arena ”Nowhere man” då Eric Lindros åkte in på isen, nu skulle man kunna göra samma till Thornton. Om Niemi får totalfnatt så kan Sharks vinna. Normalt skall det vara Red Wings som tar match sju.