Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Löjligt

27.01.2011 17:48 | Skriven av Marcus Lindqvist i Cykling

Fullständigt väntat men likväl fullständigt tandlöst av spanska cykelförbundet RFEC att ge Tour de France-vinnaren Alberto Contador en ett års avstängning i stället för två år, som Wadareglerna förutsätter. Antingen har han åkt dit för dopning eller så är han oskyldig. Inget bevis för hur han fått ämnet i sig? Idrottaren bär ansvaret. Alltid. Därför instruerar samvetsgranna stalläkare sina klienter att inte ens köpa otestad värkmedicin från lokala apotek, för det kan vara tillverkat i samma fabrik som förbjudna preparat och med dagens känsliga mätapparatur leda till ett positivt dopningstest.

Om RFEC:s beslut står sig får Contador tävla i Vueltan i höst. Han har ett tvåårigt kontrakt med Bjarne Riis och när duon håller presskonferens på fredag kommer Riis garanterat att ställa sig bakom Contador. Contador har förstås tränat under hela sin avstängning med Riis Team Saxo Bank-Sunguard.

Men räkna med att UCI och Wada överklagar till idrottens skiljedomstol CAS i Lausanne.Tror nog att Contador får en tvåårsavstängning till slut. RFEC försökte ju redan med Alejandro Valverde, men han blev till slut avstängd han också.

Jag vill inte döma ut någon på förhand, positiv bevisbörda, et cetera, men jag kan nästan garantera att oskyldig är Contador inte. Fast den mängd klenbuterol som fanns i blodet var oansenlig och enligt experter otillräcklig för att vara till någon nytta alls för att höja prestationsförmågan, är det ett ämne som inte finns i kroppen naturligt. Förklaringen med kontaminerat spanskt kött var ett bra försök, med tanke på att det faktiskt hänt att folk i Kina och också i Spanien – för årtionden sedan – blivit förgiftade av klenbuterol som använts för att föda upp boskap.

Men med tanke på att Contadors namn dök upp redan i samband med Operacion Puerto-härvan för något år sedan samt att stallet han cyklat för, Astana, har en minst sagt tvivelaktig historia i kombination med att han är världshistoriens kanske fysiskt mest framstående cyklist gör att hans förklaring inte verkar så trovärdig.

Contadors syrekapacitet är bättre än Miguel Indurains, Bjarne Riis, Marco Pantanis och – Lance Armstrongs. Ex-Festinatränaren Antoine Vayer beräknade på basis av hans klättring uppför Verbier 2009 att Contadors syreupptagningsförmåga ligger på omänskliga 99,5 ml/kg, vilket enligt hans bedömning (han torde veta, om minnet är kort, kolla Wikipediaartikeln om Festinaskandalen) inte är möjligt utan dopning. Som en påminnelse en favorit i repris, jämförelsetabellen för bästa klättringsfarter någonsin. Månne inte den talar sitt tydliga språk:

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

Ett svar