Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

En bedrift att nå semi

25.02.2010 05:49 | Skriven av Jonas von Wendt i Okategoriserad

Först och främst: Starkt att ta sig till semifinal med ett material som är sämre än på många år. Och jag är inte helt övertygad om Jukka Jalonen heller.

Det var som förgjort i två perioder. Och Lejonens spel snurrade alldeles för mycket vid sarghörnen. Svårt att göra mål därifrån.

Stort av Niskala och Filppula att stiga fram. Men Niko Kapanen var kung på isen. Inte ett felbeslut. Skulle han ha någon annan bredvid sig än mannen med två iskalla vänsterhänder, aka Antti Miettinen, hade Finland avgjort tidigare.

Och man kan ju inte vara direkt missnöjd med Kipper. Finlands målvakter kan vara de bästa i turneringen.

En eloge till Tjeckien för att de inte började svina trots att förlusten hägrade. Hade vi mött uppblåsta jänkare/kanadensare eller egotrippade ryssar hade slutet blivit fult.

USA nästa. Ett fruktansvärt energiskt USA. Som hade vissa problem med Schweiz. Men det är inte så konstigt. Med ett spelsystem som alla följer slaviskt och en duktig målis i Hiller är Schweiz inte att leka med. Schweiz defensiv imponerar klart mera än Finlands.

Några saker som måste bli bättre i semifinalen:

1. LepoLasse måste bänkas. Han får inte spela alls. Livsfarligt varje gång olyckan är på isen.

2. Sami Salo. Kan du snälla försöka få ett skott på mål.

3. Rensa ordentligt. Vi får inte tveka i defensiv zon då vi slår ut pucken. En icing är inte hela världen.

4. Mera speltid åt Niko Kapanen.

5. Kanske läge att gå ner på tre kedjor.

6. Salo, Timonen, Lydman måste spela massor. Speciellt Lydman måste få mera speltid. Kukkonen ska sitta på läktaren.

7. Kipper måste fortsätta storspela.

8. Teemu är utan mål. Dags mot USA?

Till sist: Kanada var grymt mot Ryssland. Herrejösses vilken kanonad.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

4 svar

  • Anders Nordenswan says:

    Spelarnas seger – i alla fall mina sömnlösa ögon lyckades inte hitta något enhetligt spelsystem från kedja till kedja. Närmast klöste Lejonen sig vidare med vilja och rutin av spelare som varit med om många hårda fajter. Och så passade Kipper på att göra en ”Niklas Bäckström”, när det riktigt gällde.

    Kukkonen är panik personifierat.

  • tommyp says:

    Vad fan är det med Sami Salo. Tror inte han fått ett skott på mål. Pucken på första backen eller tre meter förbi. Vad hjälper det då att man har ett sjukt hårt slagskott? Ja okej, den där backen behöver vård…

  • Jonas von Wendt says:

    Håller med herr Nordenswan om att en röd tråd tycks saknas i Lejonens spel. Det är oroväckande med tanke på att USA i dagens läge är ett mycket bättre lag än Tjeckien. Men som sagt: Spikar Kipper igen så är ju allt möjligt.
    Gällande Salo så har han gått i samma skola som alla andra finländare genom alla tider. I den skolan lär man sig skjuta A) rakt i bröstet på målvakten, B) på närmaste motståndare, C) över eller förbi.
    Hårt? Jo, kanske men pucken går ju sällan genom målvakten.

  • Anders Nordenswan says:

    Kanske man nu förstår att Sami Salo valde bort tennisen i tonåren – han skulle ju aldrig ha fått förstaserven in (fast fart hade det väl varit på den).