Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Därför borde Pistorius inte fått löpa

02.09.2011 15:42 | Skriven av Marcus Lindqvist i friidrott | Okategoriserad

Alla sympatier för Oscar Pistorius, Blade Runner-snubben med kolfiberben. Så här såg det ut när han löpte semifinal i Daegu YouTube Preview Image Men må det sägas ännu en gång: han borde inte få löpa i friidrotts-VM.

Här några argument i sak:

– Enligt en känd studie som utfördes av den svenska fysiologen Bengt Saltin grundar sig de östafrikanska distanslöparnas överlägsenhet på att de har relativt lätt byggda vader och smalben, som följaktligen kräver mindre energi att förflytta än tyngre byggda vader. Vikten i fötter/vader är särskilt relevant i löpning, eftersom det är den yttersta delen av en kroppsdel i rörelse. Vikt kring exempelvis midjan saknar motsvarande relevans. Jag vet inte hur mycket Pistorius kolfibervader/fötter väger, men de väger garanterat mindre än ett par muskulösa sprintervader. Det betyder att han behöver använda mindre kraft och energi för att löpa än sina motståndare.

– Ju större muskelmassa, desto mer laktat, till vardags mjölksyra producerar musklerna och desto mer syre kräver kroppen. Eftersom Pistorius inte har muskler nedanför knäna, utan snarare ett par kolfiberfjädrar, behöver han inte ha lika hög syrekapacitet som sina konkurrenter. Igen en klar fördel.

– Tekniskt sett är det en helt annan prestation att löpa med kolfibervader – Pistorius använder främst framlåren, baklåren och i all synnerhet sätesmuskulaturen som är en av människokroppens starkaste muskler för att springa fort. Att löpa med riktiga vader och fötter kräver en mera fulländad teknik och större muskelbalans.

– Det gamla argumentet som vi hört flera gånger och som var orsaken till att friidrottsförbundet IAAF motsatte sig Pistorius medverkan: ett farligt prejudikat som kan leda till okontrollerad produktutveckling. Friidrott ska handla om kvinna/man mot kvinna/man i rättvis kamp, inte om vem som har bästa utrustningen.Om Pistorius får löpa i VM, varför inte vem som helst med motsvarande handikapp?

Trist för Pistorius att han inte avancerade till final på 400m. Hans Sydafrika fick dock silver i 4*400m, fast Pistorius inte löpte i finalen.Men IAAF-basarna är säkert glada över att inte ha sett honom i finalerna.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

2 svar

  • Du har så rätt, han borde inte få tävla med övriga som har hela ben. Men det är synd om karln som då inte har någon att tävla emot. Så var dra man en gräns? Kunde vara intressant att få veta vad folk tycker.

  • Anton Johannesson says:

    En löparen, kan aldrig utveckla mer energi en den han producerar oavsett ben eller proteser. Om en dubbel amputerad person springer fortare en medelmåttig svensk löpare (typ Johan Wissman) så är det inte hans fel. Skulle han mot förmodan vinna guld i OS eller VM så måste övriga börja träna lite hårdare en vad han har gjort!!