Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Bronsmatch möjlig

29.12.2010 16:07 | Skriven av Marcus Lindqvist i ishockey

Ibland är det trevligt att ha fel, som när det gäller Finlands spel i junior-VM i hockey. Lauri Marjamäkis adepter övertygade mot Schweiz och visade att ”sota ei yhtä miestä kaipaa” som det sägs på det andra inhemska och då syftar jag på Mikael Granlund.Det var förstås klart från första början att Finland klarar sig som lag om de klarar sig. Men med Teemu Pulkkinen, Joonas Donskoi och Julius Junttila finns det också spelare som kan avgöra i laget. Snygg onetimer av Pulkkinen som gjorde 3-0 till Finland.

Kanske att inte Schweiz är någon mätare (jag höll på att falla av stolen när jag såg grannlandets kvalitetsblaska Expressen toppa framsidan med småkronornas 7-1-kalassege över – Norge, i gruppspel) och den första allvarliga prövningen kommer i kvartsfinalen, där Finland sannolikt möter Ryssland . Ryssland som hängde bra med i två perioder mot Kanada men som tappade greppet efter några oturliga baklängesmål.Nja, några typiska kanucktacklingar hjälpte till att ta musten ur ryssarna som traditionellt har problem med lagspelet.Ingen omöjlig uppgift för Finland.Men i semifinalen möter Finland om jag inte räknar helt fel i så fall Kanada. Fat chance. Blir det Sverige i bronsmatchen tänder finländarna garanterat, men svenskarna är ganska tuffa. En stor del av svenskarna spelar antingen stora minuter i Elitserien eller i någon av de stenhårda kanadensiska juniorligorna.

Jag är rasande över att MTV3 Max har rättigheterna till U20-VM, men väljer att bara visa Finlands matcher. Idiotiskt. Kul då att Eurosport 2 sänder Kanadas matcher. Måste vara första gången jag faktiskt tittar på Eurosport 2, hittills har jag mest av nyfikenhet kanalsurfat på australisk fotboll, armbrytning eller nåt annat knäppt.

Jag tippade förresten New Jersey Devils att vinna NHL-grundserien, så mina tips ska tas med en nypa salt (jag hade rätt i att Bostons Tim Thomas tar revansch). Hur dåliga kan de bli? Sen plockar de tillbaka Jacques Lemaire till tränarbåset. Antagligen måste Devils vara tråkiga för att vara bra.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

9 svar

  • Anders says:

    Intressant är det ju att i mitten av allt mörker inom finsk juniorhockey (dystra år att vänta, ingen kvalitet på de unga spelarna…) så har Smålejonen imponerat storts så här långt. Upphaussade Schweiz var för att vara ärlig, totalt utan chans mot Finland och största guldkandidaten USA skulle lika bra ha kunnat förlora också matchen, inte bara skotten. En poäng från den matchen var icalla fall klart godkänt. Att man sedan utklassade resultatmässigt Tyskland helt med Hawaihockey tycker jag att var egentligen just som det skall vara. Visar bara att självförtroendet är på topp. Faktum är det att Kanada är enda laget som verkar omöjligt för Finland. Kanada spelar ju i princip ganska långt på samma sätt som Finland, men gör det med bättre spelare – därför är kanuckerna alltid så svåra för de våra. Ryssarna tror jag att får stora darren mot Finland i en kvartsfinal, medan Sverige som vanligt vinner allt på förhand. Det brukar innebära problem om man sedan faller ut före finalen. Om nu det mot förmodan skulle bli en semi mot Sverige, så skulle det vara det klassiska läget för Finland = big time underdogs.

  • Marcus Lindqvist says:

    Varken Kanada eller Sverige är omöjliga motståndare på basis av vad jag sett hittills.Kanadas försvar övertygade inte alls och Roy spelade riktigt darrigt i mål.
    Väldigt fysiskt och rakt på mål spelar kanuckerna förstås, men det är inget nytt. Ett problem bara som det snackats mindre om är att de senaste upplagorna av smålejon är rätt så småväxta. Sverige kunde inte stoppa kanuckerna när de gick på mål och Lehner hade också en dålig dag i mål. Nu ser det ju ut som att Finland möter Sverige i en eventuell semifinal. Bara att spela rakt på mål.

  • Anders says:

    Hoppas på att några killar som inte ännnu varit på sin normala FM-liganivå skall stiga fram när de stora matcherna börjar: alltså Vatanen, Armia och Rajala. Om resten av gänget hålller sin nivå och den trion tar steget ut, så kan stora grejer hända. Spännande blir det.

  • Anders says:

    Vilket jävla oflyt: inte en enda förlust under ordinarie matchtid på fem matcher, tre utklassningssegrar och så får laget inte spela om medaljer…
    Jag hoppas verkligen att ingen kommer med några åsikter om att laget vek sig. Får man verkligen slå pucken ur målvaktens hanske?

  • Marcus Lindqvist says:

    Onekligen lite trist,men Jevgeni Kuznetsov hade en riktig uppvisning. Kanske att domarna borde blåst av före 2-3, men vad gjorde Finlands backar? Tommi Kivistö stod väl närmast.
    Sverige förlorade å sin sida inte en enda gruppspelsmatch och föll på straffar.Snopet. Dåliga förlorare är de dessutom som beskyller domarna.
    Hoppas på Ryssland i final. Men Kanada måste räknas som favorit. Om inte målvakten skänker ryssarna några mål igen.

  • Anders says:

    Då har vi ny sporttriviaklassiker – hur placerade sig det enda laget som inte förlorade en enda match under ordinarie speltid i JVM 2011? Med facit i hand kan man väl sig att Unglejonen hade helt tagit tagit in dett spelmässiga försprång som det vassaste toppen haft under några år – eller?
    Och Kanada då? Finns der någon son kommer att säga att kanadensarna inta kan vinna, efter två pinsamma finalförluster i JVM efter varandra? Skäl att komma ihåg också att i Vancouver så tog USA in Kanadas 2-0 ledning i tredje perioden. Måste säga att det kändes skönt att se de ganska så självebelåtna kanadensarna hamna bita i tredje periodens 0-5 resultat.

  • Marcus says:

    Alltså vilken fantastisk comeback av ryssarna. Otroligt. Ingenting är som det varit i hockeyvärlden. Stackars kanucker, för deras vassaste vapen fungerar inte längre – tacklingar. De mörbultade svenskarna och förlorade. De mörbultade ryssarna i två matcher och fick stryk. Hit them on the score board. Otroligt att se uppoffrande ryssar som spelar som lag och – slänger sig framför puckar.

  • Gabbe says:

    Märkligt att ni inte skriver ett enda ord om att Smålejoninnorna vann VM-Brons ikväll i J-VM U18 i Stockholm.

    P.s. Smålejoninnorna har jag kommit på själv, men ni får använda det som den goda person jag är. D.s.

  • Marcus says:

    Bra observation. Tror jag såg en grej om det efter att dom redan spelat halva turneringen i SvD, fast turneringen avgjordes i Stockholm. Hm. Kanske turneringen får mindre uppmärksamhet med tanke på antalet registrerade flickspelare. Några hundra i Finland skulle jag tro. Är personligen ingen anhängare av hockey för damer, ledsen för chauvinismen.