Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Thor,Fabian och – Alberto

04.10.2010 00:03 | Skriven av Marcus Lindqvist i Cykling

Cyklingen behöver lite positiva nyheter och norrmannen Thor Hushovds seger i VM i Melbourne kan väl räknas som en sådan. Briljant. Man kan bara drömma om vad en motsvarande bragd skulle göra för sporten i Finland. Fabian Cancellaras historiska, överlägsna fjärde VM-tempotitel är en annan positiv nyhet.
Tyvärr har de här positiva nyheterna överskuggats helt i mainstreammedierna av dopningsmisstankarna mot Tour de France-vinnaren Alberto Contador. Oavsett hur vaga bevisen än är, är det ett nytt bakslag för cykelsporten som kämpar för att återfå sin trovärdighet. Å andra sidan visar det hur noggrant cyklisterna testas, att mängden klenbuterol som upptäcktes i Contadors blod var försvinnande liten och mindre än vad som krävs att Wadas antidopningslabb kan hitta. Jag har på känn att Contador slipper undan den här gången, för mängden är så liten och teorin att han fått i sig klenbuterolet via kött som uppfötts med hjälp av illegala hormoner är plausibel. Om han fått i sig klenbuterol via en blodtransfusion som vissa hävdar hade han blivit avslöjad, för moderna tester kan urskilja en avvikande relation mellan nya röda blodkroppar och gamla. Men det ser illa ut. Och som cykelfan har man lärt sig att vara cynisk, särskilt med tanke på att Contador redan i skenet av siffror visat sig vara alla tiders bästa klättrare – snabbare än Lance, Pantani, Riis. Dessutom var Contador involverad i Operacion Puerto-dopningshärvan, men slapp undan i brist på bevis.
Ett steg värre var Contadors landsman Ezequiel Mosqueras positiva dopningstest. Till och med Kari-Pekka Kyrö vet numera att plasmaexpanders syns i dopningstest. Och de har ingen annan nytta än att åtgärda vätskebrist eller dölja epo-dopning.epo-dopning är omöjligt inom cykling utan att åka fast, åtminstone i en omfattning som kräver plasmaexpanders.vätskebrist går att åtgärda med socker/saltlösning intravenöst..
Problemet för cykelsportens image är att ingen oinsatt sätter sig mera in i detaljerna.Kvällsblaskrubriken Ännu en cyklist fast för dopning räcker för majoriteten. Inga dopningsfall att rapportera i tennis,fotboll,ishockey,basket,golf.Räcker också för majoriteten utan desto mer djuplodning. Ju fler poliser brukar leda till att kriminaliteten,ökar.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.