Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

60 minuter till sommarlovet

18.03.2010 22:09 | Skriven av Tommy Pohjola i ishockey

Sommartider hej hej.

Isbilen i Esboarenan hade knappt rullat in i rinken för att sopa rent inför nästa kvastbollsmatch när landets främsta hockeykrönikörer ännu en gång satte punkt för analysen Fel och fiasko i Böle. Detta trots att ingen ny och intressant information finns att tillföra. Just det är kanske den mest ledsamma och nyktra insikten nu när hjärnan hunnit smälta det definitiva nederlaget. För slut är det. Någon som verkligen tror att Ilves spöar SaiPa borta på lördag samtidigt som Jokerit slår KalPa hemma?

För en supporter har säsongen varit brutal. Själv hängde jag hela hösten i Jaffala. Hjärta men ingen hjärna, alltså. Det såg hemskt ut på isen från dag ett och ledargarnityret gjorde ett sånt där intryck som människor med en slapp strömmings handskakning gör. Ut med Hannu, in med annan Hannu. Men jahhajjajjjaa hoppsan då, tänkte vi. Kanske nu kanske kanske… Och så var det ju plötsligt imponerande många segrar i rad och Jokerit nosade på placeringarna fem och sex i tabellen.

In med ”krigaren” Battaglia och Nylander. Offensiv på Facebook och Twitter. Aggressiv marknadsföring på alla fronter och expertisen, i alla fall en del av dem, gick med i supporterkören och började tala om guldstriden.

Jokerits officiella Facebookgrupp har 16 162 medlemmar, eller vänner om man så vill. På Twitter har Jokeritnews 26 followers. Det är fan färre än jag själv.

Sedan sade det poff och precis allt har gått åt skogen. Sågar och napalm har plockats fram. Cellulosa nästa. Tragiskt.

Att också decenniets mest framgångsrika lag Kärpät störtdykt den här säsongen skapar mindre kalabalik, i alla fall i södra Finlands stora medier. Ljuset, jag säger inte allt men mycket ljus, är år efter år på narrarna. Som klubbgeneral har Harry Harkimo fått mycket stryk för sin impulsiva ledarstil. Men han har också fått en del gjort i den här staden och med den där ishockeyföreningen.

EDIT fredag morgon: I Urheilulehti redogör Esko Seppänen (som väntat) än en gång varför allt gick snett. Men i kommentartråden kan man ändå hitta den här snabbanalysen:

Jokereiden pitkän ajan pulma on ollut se, että siltä on puuttunut identiteetti ja pitkäjännitteinen sitoutuminen siihen. Taustalla on varmaankin osaamattomuuttaa substanssipuolella sekä organisaation johtamisessa. Lyhytjännitteinen ja reagoiva johtajuus sopii tiettyihin projekteihin, mutta ei sen kaltaiseen toimintaan, mitä jääkiekko-organisaation johtamiselta vaaditaan.

1990-luvun jokeri-menestys rakennetiin ennen Harkimoa tehdyillä ratkaisuilla junioritoiminnassa ja Jokereiden pelastamis-/tervehdyttämisoperaatiossa 80-luvun lopulla. Harkimo tuli kelkkaan mukaan korjaamaan hedelmät noiden tuottamasta hypestä.

Så alltså skribenten ”Åskådare”.

På Jokeritfansens diskussionsforum vädras naturligtvis en påtaglig upprördhet. Granskar man pseudonymerna är det kanske 15-20 gaphalsar som står för 98 procent av responsen. Den är ändå legitim. Ilskan är berättigad. Det här är geezers som betalar för hockeyn.

Som har betalat och som kommer att betala.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

Ett svar