Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Jalonens zonförsvar

17.03.2010 20:49 | Skriven av Marcus Lindqvist i ishockey | OS i Vancouver

Det är ganska få landslagstränare i någon sport i något land som fått en sådan smekmånad som Lejonens Jukka Jalonen fått – därför är det lite överraskande att höra honom klaga över all ”skiten” som medierna skyfflade över honom under  Vancouver-OS. Det blev ju uppenbart för var och en att Finlands spel inte alls fungerade mot topplagen och Lejonens taktik var den stora snackisen här hemma. Då säger Jalonen i IS-Veikkaajas intervju att medierna inte alls borde kritisera tränarstaben under en pågående turnering. Hallå? Är det ok att kritisera spelarna? Får medierna skriva matchrefererat? Borde Yle slopa målsammandragen från matcher som Finland förlorat för att inte tittarna ska se hur uselt försvarsspelet var?

Jalonen outtar sig i nya Veikkis. Försvarstalet.

Jalonen outtar sig i nya Veikkis. Försvarstalet.

IS-Veikkaaja försätter visserligen Jalonen i en besvärlig sits med att tvinga honom svara på kritik från anonyma spelare, men det känns som att Jalonen mest skyller ifrån sig. Tre gånger nämner han att Lejonen trots allt blev tredje – inte dumt alls! Han glömmer att nämna hurdan bonntur Finland hade med matchschemat. Sant att Finland vann tredje perioderna med 11-0, men USA-matchen var avgjord i första perioden och matcherna mot Tyskland och Vitryssland kan inte räknas.

Varenda en som såg Finlands matcher tyckte att försvarssystemet såg råddigt ut, men Jalonen hävdar att det är oproffsiga journalister som påstod att Finland spelade man-mot-man-försvar. Centern och backarna spelade man-mot-man, men yttrarna spelade zon. Specificering – yttrarna följde motståndarnas backar om de steg mot mål. Men det var INTE man-mot-man. Undrar sen om spelarna visste vad de spelade – såg inte ut så.

Efter den katastrofala Sverigematchen tvingades Jalonen klargöra för spelarna att yttern som försvarar på den sidan som pucken inte spelas upp SKA röra sig inåt mitten, då spelarna levde i uppfattningen att yttern INTE FICK röra sig inåt. Säger nåt om kommunikationssvårigheterna. Jalonen skickade ju spelarna sin berömda taktik-dvd före OS: ”om  nån inte iddes trycka på play kan jag inget åt det”.

Alla minns väl kalabaliken kring Jussi Jokinen. Nu säger Jalonen att han i dag skulle välja att ta med Finlands enda 30-målsskytt i NHL, men inte för att han var bättre än den spelare Jalonen valde i stället (Ville Peltonen?) utan för att folkrörelsen och medieuppmärksamheten inverkade negativt på lagets stämningen. Jalonen tycks inte tro att hans beslut att föredra KHL-spelare framför Finlands bästa målgörare i NHL inverkade på stämningen.

Kalervo Kummola är ett kapitel för sig. I samma blaska försvarar han än en gång lagledaren Timo Jutila som förutom att han stoppat snus i truten framför ögonen på republikens president sjabblat med spelarnas familjers matchbiljetter. Samtidigt som de andra ländernas lagledningar ordnade program och hålligång för spelarnas familjer säger Kummola att ”jag har inte hört om att spelarnas fruar ville ha nåt program”. Han tycker dom inte behöver vara där alls. Gästvänlig. Så här får man laget motiverat.

Det är lätt att kvittera kritiken mot tränarstaben och Jutila som mediernas drevjakt. Men något måste ju ligga bakom när laget spelar uselt och en spelare som Olli Jokinen vid 31 säger att han är trött på att spela i landslaget.

11-0 tre ggr

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

3 svar

  • Anders Nordenswan says:

    Som ett tillägg på Veikkaajas artikel lönar det sig för varje hockeyvän att lyssna på Ilta-Sanomats Radiotuomarit: nyaste inslaget tar 57 minuter, men åtminstone jag själv skulle ha kunnat lyssna på lika mycket till av samma kalibers innehåll. Inget illa om HBL:s utmärkta ”hockeyavdelning”, men Nyholm och speciellt Rantanen leverar dynamit!

  • Tommy says:

    Jees, Rantanen & Nyholm är ett kul koncept. Lite substans har dom också. Marcus har bra poänger gällande Jalonen och hockeyjournalistik. På en punkt förstår jag den gode Jukka. Han är i en position där han i alla fall själv upplever att han måste hålla tungan rätt i mun för att han är vd, chef, boss, jefe för Lejonen, ständigt utsatt för kritik men pga sin position med begränsade möjligheter att själv offentligt kommentera medarbetarnas insatser. Lite tricky det där med ledarskap, och tråkigt för oss som ser sport också som underhållning. Jag förstår JJ även när han ifrågasätter anonym spelarkritik. Men jämför då med samhället i övrigt. Många dumheter nystas upp just tack vare möjligheten till anonyma tips. Så där får han nog ge sig, Jalonen. ps. Juti ska väck. In med nåt PR-proffs. Hur jävla svårt jobb kan det vara.

  • Anders Nordenswan says:

    Mest stör det mig att till och med en sådan här soffanalytiker, med begränsad kompetens och möjligheter att följa med vad som händer, såg redan under hösten att Jalonen var på väg att göra bort sig totalt som ledare för det bästa möjliga Lejonlaget. Bronset var en fantastiskt resultat – men jösses ändå: NU säger Jalonen att med facit i hand hade han valt Jussi Jokinen! Och aldrig tidigare har man väl sett att en ledande spelare under matchen stiger upp och ber landslagets huvudtränare hålla käft. Hur fanken skall han leda de där killarna någonsin igen? Kommer Finland att spela VM under Jalonens tid helt med ”europeiska krafter”?