Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Hate in Finland

05.03.2010 19:50 | Skriven av Tommy Pohjola i OS i Vancouver | Sport i tv

Moget som i ”Maaaats Sundiiin är hooomosexuell, hoomosexuell…”. Hur länge är detta roligt? Är det rentav historiskt berättigat, som somliga tydligen på fullt allvar tycker, att i sportsammanhang hela tiden håna Sverige? Det frågar Urheilulehti i den här artikeln.

Ylen tv-lähetyksen studiossa riemuittiin avoimesti, kuinka hieno päivä tämä on, kun pisteenä i:n päälle Ruotsi putosi. Kun tuollaista toimintaa miettii vähänkin syvällisemmin, on kyseessä pöyristyttävä moukkamaisuus ja äärimmäisen halpamainen tyylikeino, josta puuttuu kokonaan journalismi.

Jag tror det här pajsandet hänger ihop med folkets eller i alla fall journalisternas ängsliga självkänsla. Varje gång Wall Street Journal, Guardian eller Frankfurter Allgemeine har minsta notisen där Finland beskrivs som annat än primus i klassen kissar vi på oss. ”Huuu hur kan dom?” Ville Valo suger, skriver en engelsk kåsör i en ruta som blir läst av säg sjutusen kråkor. So fucking what? Tyck till. Ni har er jävla pudding. Och så går vi vidare.  Så borde det vara, ju. Utom öster om Mariehamn. Här självdör vi, kvällstidningarnas rubriker tyngs av trycksvärta från Marianergraven och TV2 direktsänder från terapisoffan. Hånet och motattackerna är statssanktionerade och till slut förankrade hos folket.

Pinsamt.

Korrigera mig om jag har fel men vi och svenskarna har ett hat-kärlekförhållande som är viktigare för oss än för svenskarna. Svenskarna bryr sig egentligen inte så mycket, för många av oss är det viktigt att hata dem. Inte för alla men tillräckligt många med bussig tillgång till spalter och kanaler. Är det något komplex med historisk bakgrund eller vadå men allt mer måste det bero på dåliga exempel. Som sagt, statssanktionerat…

Tur, ja. Bra lag har tur. Flyt är något man förtjänar. Det vet alla som sysslat med idrott. Sverige har mycket stolpe in. Vi har ibland. Då skrattar man inte så mycket.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

4 svar

  • Win-win says:

    Så sant. Så trist. Själv skrek jag i soffan för varje nordisk medalj! Till egen förvåning. Men så är jag äldre nu… Heja, Kalmarunionen!!!

  • otto says:

    Det ar sant. Vi bryr oss inte.

  • Marcus Lindqvist says:

    Tycker Norge och Sverige har ett sådant ömsesidigt hat/kärleksförhållande som finländarna tror vi har med Sverige. Det är bara i hockey vi har sann rivalitet, för där kan norrmännen inte mäta sig. Rivalitet och skadeglädje bör kanske inte jämföras med hur ömma tår finländare gentemot utomståendes kritik.

  • Anders Nordenswan says:

    Me: så finns det också YLE-folk typ Tapio Suominen, som alltid har en nordisk touch. Han har också på ett berömligt sätt lärt sig att intervjua på god svenska.

    Fanns det annars så värst mycket kärlek mellan Sverige och Norge i OS? Tyckte det var ganska renodlad illvilja mellan grannarna.