Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Höstens toppar och floppar

14.12.2009 02:33 | Skriven av Filip Saxén i ishockey
Julpausen börjar i Ishallen

Julpausen börjar i Ishallen

Drygt halva grundserien i FM-ligan är spelad och det är dags att se på vem som lyckades och vem som misslyckades i höst. Här nedan är en syn på höstens toppar och floppar i huvudstadsregionens lag.

HIFK

Toppar

1. Mikael Granlund. Inför säsongen visste alla att 17-åringen är en fenomenal talang och det talades om att han skulle försöka knipa en plats i laguppställningen. Ingen hade väl väntat sig att underbarnet skulle gå in och dominera ligan och stå för 19 poäng på 20 matcher.

2. Teemu Ramstedt. Visade lovande takter i våras då laget djupdök i slutspelet. Fick axla ett större ansvar då Matias Loppi skickades till Tyskland och har njutit av rollen som offensiv och kreativ center. Bär guldhjälmen och producerar poäng oberoende av vem som spelar bredvid honom.

3. Jerry Ahtola. Tredje länken i höstens superkedja. Hade gjort nio mål inför den här säsongen. I höst nätade han hela 16 gånger. Åbos gåva till Helsingforshockeyn spelar med stort självförtroende och har utvecklat skottet enormt under sommaren

4. Jan Lundell. IFK ringde då Aleksis Ahlqvist skadade sig, Lundell nappade på anbudet, inledde som tvåa bakom Jani Nieminen men tog (som vanligt) över posten som målvaktsetta och har spelat karriärens bästa hockey i höst. Få se om han ska förpassa Mika Noronen till bänken.

Floppar:

1. Dale Clarke. Inledde hyfsat med att producera poäng framåt men har hela tiden varit en säkerhetsrisk i den egna zonen. Självförtroendet verkar vara kört i botten och -17 i plusminus-statistiken talar sitt tydliga språk.

2. Arttu Luttinen. Stod för 23 mål förra säsongen men har inte alls fått spelet att stämma i höst. Har sett trög och långsam ut och rollen har blivit mycket mindre under hösten.

3. Jani Nieminen. Fick stort förtroende av Kari Jalonen och skulle vara målvaktsetta den här säsongen. I stället får han spela resten av säsongen i Kiekko-Vantaa i Mestis.

JOKERIT

Toppar:

1. Fredrik Bremberg. Var inte i topptrim då han kom till laget men lyckades ensam vända på trenden för Jukka Hentunen. En magisk lirare som gör kedjekompisarna bättre. Rena lottovinsten för Jokerit att Bremberg valde att stanna i laget.

2. Jukka Hentunen. Hämtades in för att göra mål och med sina 15 fullträffar har Hentunen definitivt fyllt sin roll. Har ett fruktat skott och en fantastisk förmåga att slå till med one-timers. Inledde svagt men vaknade då Bremberg började servera magiska passningar.

3. Hannu Jortikka. Kom, såg och segrade. Tog över ett lag där ingenting fungerade och lyckades på ett par veckor få spelet att påminna om hockey. Det verkliga arbetet blir att få Jokerit att spela på en hög nivå kväll efter kväll.

Floppar:

1. Antti-Jussi Niemi. Utropades inför säsongen som den stora ledaren i de bakre leden men har varit mjuk i den egna zonen och ineffektiv offensivt. 1+4 och -13 i plusminus-statistiken är inte vad man väntar sig av lagkaptenen.

2. Hannu Aravirta. Väntade, väntade och väntade på att det skulle vända för laget. I stället fick han foten och då vände det direkt. Lyckades aldrig få laget att spela organiserat och spelarna såg ut att surfa oinspirerade omkring på isen. Förvandlingen var total då Jortikka tog över.

3. Esa Pirnes. En enorm besvikelse med tanke på den astronomiska lönen han lyfter. Tillför inget nämnvärt framåt och har hamnat helt i skuggan av Bremberg och Hentunen.

4. Juuso Riksman. Vad hände med ligans bästa målvakt? Riksman har varit darrig, släppt in enkla skott och det magiska spelet har lyst med sin frånvaro. Mikko Strömberg har varit det säkrare kortet mellan stolparna i höst. Dags för Riksman att vakna?

BLUES

Toppar:

1. Aleksi Laakso. Ligadebutanten har imponerat stort med sitt offensiva spel. Är ett ständigt hot i powerplay men måste bli starkare i den egna zonen. Kom från ingenstans och tog en ledande roll i lagets försvar.

2. Camilo Miettinen. Har visat potential tidigare säsonger men har i höst tagit det avgörande steget. Har utvecklats till en stark målskytt. Skadade tyvärr sig och missade de sista matcherna inför julpausen.

3. Iiro Tarkki. Kom till laget för att täppa till det egna målet och har så gott som på egen hand vunnit flera matcher för laget. Ständigt landslagsaktuella Tarkki är lugnet själv mellan stolparna och gör sällan en dålig match.

Floppar:

1. Joonas Rönnberg. Stor, stel, långsam och ineffektiv. Har inte alls imponerat i höst och lär ha svårt att få speltid då sjukstugan töms.

2. Petri Kokko. Var tänkt som offensiv back men höll inte alls måttet. Lämnade laget för att pröva lyckan i Sverige. Luckan efter honom syntes inte alls.

3. Jarkko Immonen. Den ”andra” Jarkko Immonen skulle leda Blues framåt men har inte alls lyckats på samma sätt som i SaiPa. Totalt osynlig flera matcher och har egentligen bara glänst vid några tillfällen. Måste höja sig rejält under våren.

ÖVRIGA OBSERVATIONER:

• Tuukka Mäntylä har inte bara underpresterat som offensiv back utan dessutom skapat rubriker med sina fula och fega tacklingar.

• Lukkos framfart har varit minst sagt imponerande. Men i och med att Petri Vehanen stack till KHL började förlusterna hopa sig. Håller lagets spel i vår?

• TPS överraskade alla genom att förlänga Kai Suikkanens kontrakt mitt i en evighetslång svit utan segrar. Draget lönade sig, laget började vinna och ligger på sjätteplats vid julpausen.

• Ligans är jämnare än på mannaminne. Skillnaden mellan en seger och en förlust kan betyda att laget stiger eller faller flera placeringar.

• Janne Ojanens poängrekordjakt fick nästan komiska former då lagkamraterna koncentrerade sig mera på att passa åt honom än att spela för seger.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.