Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Tammikuun tasaus – januari-idiotin

28.01.2011 15:24 | Skriven av Filip Saxén i ishockey

FM-ligan har under åren stått för en mängd ofattbara och korkade beslut. Man har begränsat antalet spelare till 18 per match, man har flyttat lördagsmatcherna från 17 till 18.30 och nästan helt slopat söndagsmatcherna.

Men det mest idiotiska ligan kommit på på länge är den så kallade Tammikuun tasaus som vi är mitt inne i för tillfället. Vi funderade här på redaktionen vad som skulle vara ett bra namn på svenska utan att komma fram till något vettigt svar. Kanske januari-idiotin passar bäst.

Själva idén är redan helt befängd. Ett dubbelmöte mellan två lag mitt under säsongen känns i sig inte riktigt motiverat.

Men att belöna de sämsta lagen i ligan med att de får välja motstånd är fullkomligt vrickat. De lag som gjort det sämsta arbetet och spelat sämst får välja vem de möter medan de lag som varit bäst under säsongen inte har något att säga om sitt motstånd. På något sätt känns det bara helt bakvänt.

Då innebandyn haft systemet där lagen får välja sina motståndare i kvartsfinalerna har ettan valt först, sedan tvåan och trean och fyran får det lag som blir över. Och då har de fått välja motståndare från lagen på 5-8 plats. Då har de bästa belönats – precis som det ska vara.

Det system ligan valt att gå efter betydde att matchparen utformades enligt följande:

• serieettan mot -fyran: JYP–HPK (fick välja motståndare som sjunde lag)

• 2–5: Ässät–Lukko (5 val)

• 3–6: HIFK–Jokerit (6 val)

• 7–13: KalPa–Pelicans (3 val)

• 8–11: Blues–Kärpät (4 val)

• 9–14 Ilves–TPS (1 val)

• 10–12 Tappara–SaiPa (2 val)

Så här låg tabellen efter 32 omgångar (då bestämdes ordningen för valen):

1. JYP

2. HIFK

3. Ässät

4. HPK

5. Jokerit

6. Blues

7. Lukko

8. KalPa

9. Tappara

10. Kärpät

11. Ilves

12. Pelicans

13. SaiPa

14. TPS

Toppsex-lagen möts medan de sämre lagen ställs mot varandra. Det ger en klar fördel åt lagen mitt i och i slutet av tabellen i stället för att ligan skulle ha belönat dem som varit bäst hittills genom att ge lagen 1–6 rätten att välja sina motståndare för de två matcherna om man med väld vill utöka mängden matcher på detta konstgjorda sätt.

Nu är det bara att hoppas att dessa matcher inte spelar allt för stor roll med tanke på vilka lag som går till slutspel. Sex extra poäng är med stor sannolikhet skillnaden mellan hemmafavör och bortafavör i kvartsfinalen eller mellan en slutspelsplats och en tidig sommarledighet.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.