Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Målvakter och goons som blir tränare

04.12.2010 21:20 | Skriven av Marcus Lindqvist i ishockey

Tuukka Rask. En seger, sju förluster på åtta matcher. Tim Thomas. Tretton segrar, tre förluster på sjutton matcher. Att det där snacket inför säsongen om att fjolårsfenomenet Rask ska vinna Vezina Trophy i år kan väl glömmas.

Hur kan Rask ett tu tre ha blivit en så pass mycket sämre målvakt? Nå, i de sju matcher som Tuukka Rask stått från börjat har Bruins i snitt gjort 1,62 mål. Jämförelsevis har Bruins gjort 3,47 mål per match med Tim Thomas som burväktare.

Det är inte bara Bruins forwards som övergett Rask. Till exempel i förlusten mot Atlanta (1-4) förra söndagen lämnade backarna Rask helt ute i blåsten.Thomas har betydligt bättre räddningsprocent, .956 än Rasks .926, men det är skäl att komma ihåg att räddningsprocenten försämras mest av att försvaret låter motståndarna skjuta från bra lägen och inte sopar rent rebounds.

Ett ganska vanligt fenomen. Men det visar också hur beroende målvakten är av laget omkring.

Martin Brodeur har inte sett lika fenomenal ut i år, låt vara att han haft skadeproblem, när Devils backlinje består av namn som Henrik Tallinder och Andy Greene. Lite annat var det när Scott Stevens, Ken Daneyko, Scott Niedermayer och Brian Rafalski. Och när Devils spelade ett tätt försvar.

Ironiskt förresten att Devils är klart sämst i NHL med 1,76 gjorda mål per match, med Devils alla tiders bästa målskytt John McLean som chefstränare. Lär inte bli långlivad.

På tal om tränarbyte, undrar vad NHL-goonen Basil McRae ska tillföra Jokerit i FM-ligan. Men McRae är inte den första före detta fightern som byter till tränarbåset:

Dale Hunter. 3 565 utvisningsminuter på 1 407 NHL-matcher. Chefstränare och delägare i London Knights i OHL.Nå, han kunde lira lite också. Valdes i våras för tredje gången till OHL:s årets coach. Lär bli ett namn i NHL.

Marty McSorley. 3381 utvisningsminuter på 961 matcher i NHL. Chefstränare för Springfield Falcons i AHL 2002-2004. Det var polaren Wayne som fixade det jobbet. Undrar om hans favorittrick var att mäta böjningen på motståndarens klubbor.

Craig Berube. 3 149 utvisningsminuter på 1 054 matcher i NHL. Före detta chefstränare för Philadelphia Phantoms i AHL, numera Peter Laviolettes assisterande tränare i Philadelphia Flyers i NHL. Kan se framför mig när han visar Ville Leino klubbteknik på Flyers träningar.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.