Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Hur många hjärnskador behövs det?

20.11.2010 21:27 | Skriven av Marcus Lindqvist i Okategoriserad

Lite bekymrande att HIFK:s Mikael Granlund inte ännu återhämtat sig från sviterna av den hjärnskakning han ådrog sig för en månad sedan, efter att ha slagit huvudet i sargkanten.Glädjande ändå att han inte försöker spela för fort, för hjärnskakningar är inte att leka med. Som Ian Laperriere, som fejkade de neurologiska testerna i våras för att få spela när Philadelphia Flyers spelade Stanley Cup-finaler.

Det är oklart om Granlund undvikit hjärnskakning ifall Ishallen haft den typ av mjukare plexiglas som NHL infört efter en epidemi av hjärnskador som de stenhårda plexiglasen beskyllts för. Men många andra hjärnskakningar kunde undvikas.

– Tänk själv hur det går om du springer mot en betongvägg, säger Granlunds agent Ilkka Larva till Uusi Suomi.

Bland annat svenska Luleå och Färjestad har infört mjukare plexiglas sedan Elitserien gått ut och rekommenderat att klubbarna byter ut plexiglaset vid sargkanterna. Men såvitt jag vet finns det inte mjukare plexiglas på någon av de finländska ligarinkarna. En mjukare typ av plexiglas behöver stödjas av fler metallstänger, vilket gör att åskådarnas utsikt försämras. Dessutom är det en kostnadsfråga – det kostar uppemot 100 000 euro att byta ut plexiglaset.

Frågan är då hur många hjärnskakningar som behövs innan FM-ligan går ut och kräver mjukare plexiglas av klubbarna. I NHL krävdes det att superstjärnor som Eric Lindros, Pat LaFontaine och kanske också Paul Kariya måste hänga upp skridskorna för gott.

Den alltid lika hala och intetsägande ligachefen Jukka-Pekka Vuorinen slingrar sig också när det gäller plexiglasen. Han säger till Uusi Suomi att det inte är FM-ligans sak.

– Den här frågan måste riktas till kommunerna och de privata hallarnas ägare. FM-ligan är bara en hyresgäst.

Jaha. Men annars kan FM-ligan ställa krav på ishallen vad gäller bland annat läktarutrymme och annat. Fotbollsligan har också som bekant (ut-)pressat ligaklubbarna till att förbättra sina  hemarenor för att få spela i ligan.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.