Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Målvaktsproblem? – Ja, tack gärna!

23.09.2010 22:14 | Skriven av Filip Saxén i Okategoriserad

Att HIFK har målvaktsproblem är inte någon nyhet. Men att man själva ber om dem och till och med skapar dem är något nytt i klubben där målvaktscirkusen varit i gång i evigheter.

Jan Lundell fick inleda säsongen mellan stolparna då nyförvärvet och förstamålvakten Juuso Riksman var febersjuk. (Nyckelordet här är förstamålvakten).

Då Riksman tillfrisknade var det klart att Riksman skulle ställa sig i IFK-målet. In för matchen mot SaiPa valde Kari Jalonen att låta Lundell fortsätta. Varför han gjorde det är ett mysterium. Lundell imponerade inte och var delskyldig till att IFK tappade 2-0 till 2-2.

Därför kom det som en mindre chock att Lundell fick fortsatt förtroende inför matchen mot Ilves. Varför värvade IFK Riksman om man inte tänkte låta honom spela.

Det naturliga hade varit att Jalonen efter SaiPamatchen på tisdag meddelat Riksman att han står i mål mot Ilves. Då hade Riksman mentalt kunnat förbereda sig för säsongdebuten. I stället fick han veta att han igen ska följa med matchen från bänken.

Sedan då laget ligger under med 1-3 bestämmer sig Jalonen för att kasta in Riksman i mål. Han är oförberedd, kall, har inte fått ladda för debuten i fred. Vad tänker Jalonen på?

Tror han att Riksman ska hoppa in och rädda matchen för honom? Det är klart att en målvakt inte presterar på topp under dessa förutsättningar. Men försök säga det åt killen som envisades med att kasta Juha Pitkämäki i mål kväll efter kväll trots att målvakten knappt höll Mesitsklass. Samma kille tyckte också att duon Lundell – Jani Nieminen är en kombination för ett lag som jagar framgångar.

Nu har Jalonen och IFK i värsta fall igen ett målvaktsproblem. Lundells självförtroende är säkert inte på topp efter att ha blivit utbytt och vad som rör sig i Riksmans huvud är svårt att veta.

Han kom till IFK för att vara klar målvaktsetta. Hittills har Jalonen inte gett honom en chans att ens försöka vara det. Riksman är säkert inte alls nöjd över att ha tvingats inleda säsongen med att hoppa in på planen då laget spelar uruselt och ligger under med ett par mål.

Nu är hans räddningsprocent usel, hans förtroende för tränarna i värsta fall bortblåst och humöret kört i botten.

Varför lär sig inte Jalonen och HIFK av sina misstag? Eller är det en del av klubbens bränd att ha målvaktsproblem?

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.