Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Hyfsat av Holland+bilder från Garden Party

29.06.2014 21.22 | Skriven av Jonas von Wendt i Okategoriserad - (Kommentarer inaktiverade för Hyfsat av Holland+bilder från Garden Party)

Först och främst: GRattis Holland. Vilken vändning mot ett tappert Mexiko i slutminuterna. Vägen vidöppen åtminstone till semifinal för Oranje nu.

Arjen Robben? En gudabenådad spelare men alla hans filmningar går mig på nerverna. Mycket.

 

Var på ett grymt garden party och kollade Brasilien-Chile i går. Otrolig puls, dans, öl, biff, drinkar, sol, simma, sola. Några av de 400-500 på plats blev lite överförfriskade. En kille föll rakt bakåt då han stod och lättade på trycket. Såg roligt ut. Tyvärr han inte mina paparazzifingrar med. Här lite bilder från partyt:

Lillkillen var också törstig.

WP_000752

 

 

Vet inte varför jag tog denna bild? Artistiskt försök?

WP_000757

 

 

GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!

Pölen. En kille ramlade i med kläderna på. Gick i kalsingarna sen. I Brasilien är det inte så noga alltid.WP_000758

 

 

WP_000751

Det drar ihop sig

28.06.2014 17.39 | Skriven av Jonas von Wendt i fotboll - (Kommentarer inaktiverade för Det drar ihop sig)

Brasilien: César – Alves, Silva, Luiz, Marcelo – Fernandinho, Luiz Gustavo – Oscar, Neymar, Hulk – Fred.

Chile: Bravo; Silva, Medel, Jara; Isla, Aranguiz, Diaz, Mena; Vidal; Sanchez, Vargas

 

Tryckt och avvaktande stämning. Med en  timme till Brasiliens viktigaste match på flera år finns det en viss oro och ångest i luften här.

Tänk om det går på tok? Då går luften i viss mån ur VM. Hur hanterar du denna press som spelare? Neymar verkar trivas ju större sammanhangen är och det bådar gott. För Brasilien.

Vidal-Vargas-Sanchez.Hulk-Fred-Neymar. Fördel Chile där även om Neymar varit grym. Snudd på ofattbart att Hulken får fortsätta med tanke på vad han presterat. Klassiskt  läge för honom att gå in och avgöra. Felipao har sina favoriter.

 

Tog en sväng på stan med min nya kompis Candido, han är jurist vid högsta domstolen, i går. Skojig bar med bra drinkar, fint ölsortiment och fin puls. Live musik, glada människor. Pinella hette den tror jag. Rekommenderar.

Jesus, Felipao och Bacalhau. Och åttondelsfinaler.

27.06.2014 21.13 | Skriven av Jonas von Wendt i Okategoriserad - (Kommentarer inaktiverade för Jesus, Felipao och Bacalhau. Och åttondelsfinaler.)

Gud och Jesus är stora i Sydamerika. Något jag konstaterar varje gång jag är här. Har ingen absolut ståndpunkt då det gäller YLE:s gudstjänster i tv och radio, blir väl för mycket av det goda för mig men då är det ju bara att stänga av.

Här kör de dygnet runt i vissa kanaler. Du kan bli frälst via rutan i ett nafs. Betalar du en nätt summa går det ännu snabbare. Jesus säljer. Undrar vad den allsmäktige tycker?

 

En annan som syns hela tiden är Luis Felipe Scolari, Felipao eller Big Phil som anglosaxerna döpte honom till under hans misslyckade sejour i Chelsea. 65-åringen verkar inte låta sig bekomma av alla uppståndelse kring honom och laget men helt oberörd kan han inte vara. A Selecao är så hysteriskt viktigt här att allt annat en än titel är ett fiasko. Skoj att jobba under de omständigheterna?

 

Körde klassisk lunch med bacalhau. Alltid gillat det, mera än lutfisk och klippefisk faktiskt även om svärmors lutfisk är svårslagen.

Så till åttondelerna:

BRA-CHI 2-1 efter förlängning

COL-URU 3-0

HOL-MEX 1-2 efter förlängning

CRC-GRE 2-1 efter förlängning

FRA-NIG 2-0

TYS-ALG 3-1

ARG-SUI 3-1

BEL-USA 2-1

 

Vad tror ni?

 

 

Lunch:

WP_000743

Ett landslag på fall

26.06.2014 22.39 | Skriven av Jonas von Wendt i fotboll - (Kommentarer inaktiverade för Ett landslag på fall)

Tänkte att de skulle ha ett stort VM i sig ännu men fick fel. Portugals gyllene tid är över, åtminstone för en stund för den här generationen blir inte bättre och framför allt inte yngre. Cristiano Ronaldo är 29 år och har börjat få lite muskelskador, skador som man slår upp väldigt lätt.  Om fyra år är han definitivt inte lika bra längre. Ronaldo lever ju i viss mån på sin snabbhet och den brukar dessvärre avta med åren.

Stommen börjar bli aningen åldersstigen och efterväxten imponerar inte. En sådan som William Carvalho är visserligen bara 22 men är mera en defensivt inriktad mittfältare och runt dem är det oftast rätt svårt att bygga storlag.

 

Ronaldos VM var uselt från början till slut. Då han en timme och 20 minuter efter matchen gick igenom mixed zone stannade han inte för en sekund. Som kapten skall du kanske göra det. Överlag var en Ronaldo, småskadad och till synes något omotiverad, ett dåligt kaptensval. Med hängande huvud, obscena gester och sura miner får du knappast igång ditt gäng. I synnerhet inte ett så dysfunktionellt gäng som Portugal den här gången var.

Skoj att USA är vidare. Gillar attityden. Tusen gånger bättre än Portugals och Ronaldos.

 

Ska jag tippa VM-finalister just nu säger jag: Tyskland-Argentina. Men är mera säker på Tyskland där.

Coco Bambu och burpees

26.06.2014 17.42 | Skriven av Jonas von Wendt i Okategoriserad - (Kommentarer inaktiverade för Coco Bambu och burpees)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WP_000727

 

Brassarna gillar  sina biffar. På Coco Bambu beställde jag intet ont anande in det servitören rekommenderade. Resultatet? Fyrabiffar, tre potatisar av modell Jupiter och ett kilo ris.

– Usually two or three people share this,sa kyparen från Bangladesh på sin skojiga engelska. Åt 3,5 biffar. Rörde inte potatis eller ris.

På morgonen körde jag 100 burpees och lite simning. Borde ha gjort 1000 för att  kvitta Coco Bambu.

 

Strax Portugal-Ghana. Tippade Ghana innan Kevin-Prince och Sulley stack.Intressant att se hur den incidenten påverkar laget.

Argentina, hur långt bär det?

25.06.2014 23.02 | Skriven av Jonas von Wendt i Okategoriserad - (Kommentarer inaktiverade för Argentina, hur långt bär det?)

Lionel Messi är i högform och verkar trivas i VM. Utmärkta nyheter för Argentina där folket hoppas på en tredje titel.

Åttondelen lär Argentina klara av men Belgien eller USA i kvarten kan bli nog så svårt. Framåt fungerar Argentina rätt bra men det är lite kamikaze över deras spel, något som välorganiserade lag kan utnyttja. Men bort ska de inte räknas, ett lag med den eldkraften har alltid chansen, lite som Rocky Balboa om ni hänger med?

Brasilien-Chile: Kan bli en riktig rysare. Tippar förlängning och brasseseger till slut.

Colombia-Uruguay: Uruguay är inte alls samma lag som för fyra år sedan, rätt dysfunktionellt. Colombia tar det.

Frankrike-Nigeria: Smörlott för Les Bleus. Slakt.

Holland-Mexiko: Trots tre raka segrar finns vissa saker som taktiskt bra lag kan hugga på. Mexiko är ett sådant. Mexiko vidare.

Costa Rica-Grekland: Två högoddsare. Säger att grekerna avancerar.

 

Argentina-Schweiz: Om Schweiz får fason på defensiven kan det bli tätt. Men visst avancerar Argentina.

Var med kollega Palonen på Taypa i går. Juste ställe, knökfullt och rätt dyrt. Som det mesta här, finns kosing i Brasilia och Brasilien numera. Cevichen kostade mera än i London eller New York, säger väl en del. Rekommenderar dock.

I och med att detta är staden där alla ministerium finns och regeringen huserar här är de allra flesta på något sätt anställda av staten. Jurister, ekonomer, arkitekter osv. Staten måste betala oerhört bra för utöver Sao Paulo finns det bara en Ferraributik i hela Brasilien och den ligger inte i Rio de Janeiro utan i Brasilia. Nuff said.

WP_000716

 

 

Roligast på syltan var ett gäng japaner som plötsligt steg upp för en gruppskål. Sen lämnade de halvätna portioner och fulla vinglas bakom sig, betalade och stack i väg.

 

e

Greklands sak kan bli svår

25.06.2014 01.20 | Skriven av Jonas von Wendt i fotboll - (Kommentarer inaktiverade för Greklands sak kan bli svår)

Grekland i ett EM-kval i oktober. Tanken är inte särskilt tilltalande med tanke på vad jag och många andra landsmän såg grekerna uträtta mot Elfenbenskusten. Låt vara att någon av trotjänarna väl måste tacka för sig efter VM. Fast fasen vet, med sådana rökare som Karagounis än har i dojorna och med den arbetskapaciteten finns det väl ingen orsak att lämna Hellas åt sitt öde.

Elfenbenskusten  förblir en gåta på VM-nivå. Ut i gruppspelet 2006, ut i gruppspelet 2010 och ut i gruppspelet 2014. Det här var definitivt Didier Drogbas sista chans på den här nivån och oj så besviken den forne Chelseastjärnan var då  tränare Lamouchi bytte ut honom med kvarten kvar. Hade Grekland kvitterat med Drogba på planen? Det får vi aldrig veta.

 

En sak är åtminstone säker: Den forne Parma- Inter och Marseillespelaren Lamouchi får sparken så det ryker om det om han nu inte hinner säga upp sig före det.

Någon tillfällighet är det inte att ”Elefanterna” snubblar gång på gång. En viss odisciplin, själviskhet och obalans gör att det inte riktigt vill hålla ihop i 90 minuter åt gången. Så inte heller nu.

 

Vad sägs om en åttondelsfinal mellan Grekland och Costa Rica? Hyfsade odds på den matchen för den som lyckades pricka in den inför VM. Ingetdera laget skulle på några villkor vara med efter gruppspelet men här står vi nu. Härligt med överraskningar och intrycket av denna turnering som den mest underhållande  någonsin förstärks hela tiden.

Grekland har alla chanser att gå till kvartsfinal. Skulle  inte vara helt fel att mäta sig med en VM-kvartsfinalist i stundande kval. Tänk att de gick längre än Spanien, Italien, Balkanländerna och många andra.

Greklands sak kanske inte är vår, fråga fast Soini och Urpilainen, men svår, det kan den bli.

Uruguay-Colombia i en åttondel. Herrejösses. Av alla lag är det väl just Colombia som övertygat allra mest. 4-1 mot Japan och maximala nio poäng i gruppspelet. Men Uruguay har som bekant en viss nivå. Efter Suarezincidenten är dock alla sympatier på Colombias sida.