Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Så här går det i VM

11.06.2014 12:26 | Skriven av Jonas von Wendt i fotboll

De fyra främsta:

1. Brasilien. Grym press på sig och saknar väl i viss mån en anfallare av världsklass. Men VM-turneringar vinner man via ett kompakt försvar och ett fungerande spelsystem. Prostester och demonstrationer kommer av sig.  A Selecao är åter hela folkets lag. Sepp Blatter kallar VM för det finaste någonsin.

 

2. Portugal. Med CR7 i spetsen forcerar sig lusitanerna hela vägen till en final. På vägen slår laget ut Belgien, Argentina och Uruguay. Faller på ett självmål av Pepe i finalen.

 

3. Tyskland. Som vanligt nära men snubblar på målsnöret då Brasilien är bättre i semifinalen. Jogi Löw avgår efter VM och tar över PSG. De parisiska modebutikerna jublar.

 

4. Uruguay. Går långt igen tack vare turneringens bästa mittbackspar och en grym offensiv trio. Faller mot Portugal i semifinalen och orkar inte tända till i bronsmatchen. Luis Suarez skriver på för Real Madrid. Övergångssumma? 74 miljoner euro.

 

Till kvartsfinal:

5. Spanien. Vinner sin grupp, slår ut Kroatien men åker ut efter straffar mot Uruguay i kvarten. Xavi meddelar att den internationella karriären är över, Iker Casillas skriver på för Manchester City och Diego Costa avslöjar att han inte vill till Chelsea då han inte gillar Mourinho.

 

6. Argentina. En makalös offensiv, Argentina gör 10 mål i gruppspelet, får argentinarna att drömma om en tredje titel. Försvarets bräcklighet avslöjas dock på ett brutalt sätt i kvarten mot Portugal. Tränare Sabella avgår och Daniel Ursini, som försökte sjunga Carlos Tevez till VM, gör en nidvisa om Sabella som blir årets hit i Argentina.

 

7. Italien. Går vidare på målskillnad från gruppen, slår ut Colombia innan värdnationen blir för hårdtuggad i kvarten. Mario Balotelli gör ett straffmål  mot Costa Rica och blottar en undertröja med texten ”Why always me?”. Målet blir hans enda i turneringen.

 

8. Bosnien-Hercegovina. Gör en sagolik turnering som tar slut i förlängningen i kvarten mot Tyskland. Firas som världsmästare vid återkomsten. Miralem Pjanic lämnar för Barcelona, Vedad Ibisevic får ett torg uppkallat efter sig medan Sarajevos internationella flygfält efter VM döps till Edin Dzeko International Airport.

 

Till åttondelsfinal:

 

9. Belgien. Imponerar i gruppspelet men mot Portugal räcker det inte. Den eviga konflikten mellan flamländare och valloner blossar upp. Tränare Marc Wilmots lämnar sin uppgift och återvänder till Schalke. ”I mitt hjärta känner jag mig mera tysk än belgisk” säger han och blir av med sitt medborgarskap.

 

10. Colombia. Tar sig vidare från gruppen men utan Radamel Falcao bär det inte längre än så. Tränare Pekerman lämnar sin uppgift och blir juniortränare i Nordkorea.

 

11.  Ryssland. Segar sig vidare från en svag grupp men i åttondelen inser alla varför alla ryska spelare håller till i den ryska ligan. Tyskland vinner med 5-0 och Fabio Capello ansöker om politisk asyl i Brasilien.

 

12. Chile. Står för en liten skräll då laget fixar avancemang före Holland. Mot Brasilien kommer man dock ingen vart. Efter VM meddelar Arturo Vidal att han går till PSG för att det är klubben han alltid älskat.

 

13. Schweiz. Släpper in ett enda mål i turneringen. Och nätar en gång. Det enda baklängesmålet kommer i åttondelen mot Bosnien. ”Vi försökte spela offensivt” säger tränare Hitzfeld. T-skjortor med just det citatet säljer i tusental under och efter VM.

 

14. Kroatien. Balkans bröder håller sig i skinnet men i åttondelen mot Spanien är man rentav för sävliga. Modric&Co får inte i väg ett enda skott mot mål.

 

15. Frankrike. Ett fall framåt. Utan Nasri och Ribery spelar Frankrike glad och positiv fotboll. Skandalerna från 2010 glöms bort. Faller med 3-4 mot Argentina i kvarten.

 

16. Japan. Nippons söner springer sönder motståndarna i gruppspelet men skämd sushi däckar stjärnorna Kagawa och Honda före åttondelen mot Uruguay. Det blir Japans öde denna gång.

 

Inte vidare från gruppspelet:

17. England. Tre oavgjorda matcher räcker inte för avancemang.

 

18. Mexiko. Rafael Marquez magi räcker inte.

 

19. Grekland. Släpper in ett ynka mål men avancerar inte.

 

20. Elfenbenskusten. Gör visserligen fem mål i gruppspelet men då man släpper in nio håller det inte.

 

21. Holland. Robben slåss med fyra lagkompisar på träning, Sneijder fixar fyra nya tatueringar och RVP skadar sig direkt. Alla tre lägger av i landslaget.

 

22.Nigeria. Åker på fyra röda kort i de i två första matcherna.

 

23. Algeriet. Oerhört nära avancemang men Kerzjakovs mål fyra minuter in på stopptid i den sista gruppspelsmatchen ställer till det.

 

24. USA. Jürgen Klinsmanns mannar har tempot men finessen saknas.

 

25. Ghana. Kvartsfinal för fyra år sedan, VM 2014 blir ett magplask och Michael Essien tackar för sig.

 

26. Costa Rica. ”Ticona” firas som hjältar i hemlandet trots noll poäng i gruppspelet.

 

27. Iran. Väldigt få kan ett enda namn i den iranska startelvan före VM. Efter VM är de ännu färre.

 

28. Kamerun. Rubrikerna under VM handlar om att Samuel Eto’o inte är nöjd med sitt hotellrum. Han kräver att vattnet i duschen är från Evian.

 

29. Sydkorea. De goda åren är till ända inom sydkoreansk fotboll.

 

30. Ecuador. På normala höjder över havet håller inte ecuadorianerna samma klass som i kvalet.

 

 

31.  Honduras. Emilio Izaguirre gör sitt lands enda mål i VM och tillägnar det klubbkamraten Teemu Pukki.

 

32. Australien. Ett lagförslag som förbjuder den europeiska versionen av fotboll läggs fram i den australiska riksdagen efter VM.

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.