Copa do Mundo

Hbl rapporterar om VM från Helsingfors och på plats i Brasilien
Header

Den Konstgjorda HockeyLigan

12.05.2009 23:43 | Skriven av Marcus Lindqvist i Okategoriserad

Det upphör inte att förvåna mig när ännu en finländsk (eller svensk) hockeyspelare tecknar miljonkontrakt med ryska (och nu också vitryska) klubbar. Klubbar som Ak Bars Kazan och Dynamo Moskva spelar för cirka 5000 åskådare – färre än många FM-ligalag – och Dinamo Minsk dit Hannes Hyvönen, Jere Karalahti och Niko Kapanen är på väg har omkring 3000 åskådare på sina hemmamatcher. Och biljetterna kostar kring 5 euro. Det bara inte håller att klubbarna samtidigt betalar NHL-löner. I NHL säljer klubbarna 20 000 biljetter för 50-100 euro stycket och fast den nordamerikanska ligans tv-kontrakt är ett skämt jämfört med NBA:s och NFL:s tv-kontrakt överträffar NHL-lagens tv-intäkter nog KHL:s.

Samtidigt bygger klubbar som Kazan och Magnitogorsk arenor som kan få Böles Jaffaarena att blekna i jämförelse. En byggkonsult som varit med om att planera arenan i Magnitogorsk sade mig att ryssarna har sitt eget sätt att räkna en investerings lönsamhet – när den börjar hämta in mera pengar än driftskostnaderna tar är den lönsam.

KHL är såklart möjligt tack vare generösa sponsorer, lokala storföretag och lokalförvaltningen. Till exempel Magnitogorsk sponsras av ståljätten MMK och Kazans snöleoparder av republiken Tatarstans regering. Spelarna skryter med att de får sin lön netto, men tro inte att klubbarna betalar någon skatt heller.

För Ryssland är framgång inom idrott numera igen en hederssak – jag tror inte att premiärminister Vladimir Putin och hans polare, hockeylegenden, idrottsminister Slava Fetisov låter KHL gå omkull. Visserligen skulle det finnas viktigare saker att sätta pengar på i Ryssland, men vissa saker förändras aldrig. Socialismens arv är seglivat.

Och den hockeyentusiastiska diktatorn av Vitryssland, president Alexander Lukashenko ser nog till att Jere & co får sin lön i tid. Men jag skulle vilja veta, samtidigt som spelarna krigar för sitt försäkringsskydd i Finland, hur finländarnas försäkringsskydd ser ut i Ryssland ifall de åker på en karriäravslutande knätackling.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.